Na podstawie naszych, po raz pierwszy, opublikowanych tutaj analiz biochemicznych białek udowadniamy, że stosowany przez nas proces produkcji aQuapress nie prowadzi do dalszego – potencjalnie szkodliwego lub nienaturalnego, alergennego – niszczenia/fragmentacji białek. Dzięki tej metodzie mogliśmy stworzyć termin: BAPF = Biologically Appropriate Pressed Food (biologicznie odpowiednia żywność prasowana metodą aQuapress) w celu podkreślenia, z jednej strony bliskości do metody żywieniowej BARF (samej w sobie optymalnej), a z drugiej zaś jej zalet higienicznych i praktycznych.
Pojęcie BARF pochodzi z USA, gdzie skrót BARF pierwotnie oznaczał „Born Again… Raw Feeders”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza — „Odrodzeni na nowo… spożywający surowiznę”. Jakiś czas później nastąpiła zmiana znaczenia tego skrótu na „Bones And Raw Foods”— „kość i surowe pokarmy”. Następnie, w pewnym momencie zwolennicy tej metody żywieniowej w Niemczech przyjęli rozszerzenie skrótu jako „Biologisches Artgerechtes Rohes Futter”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Surowe jedzenie w stylu ekologicznym”.
Porównanie jakości białka z różnych pasz
Porównanie suchej karmy dla kotów za pomocą metody: 15% SDS Page*
*SDS-PAGE (to metoda elektroforezy, która umożliwia rozdział białek na masę z wykorzystaniem 15% żelu poliakrylowo-amidowego oraz siarczanu dodecylu sodu przy użyciu prądu galwanicznego)
Świeże mięso z kurczaka (4) zawiera szeroką gamę naturalnych właściwości/pasm białkowych. Po bezciśnieniowym gotowaniu właściwych białek/redukcji pasm (2 = mięso drobiowe, gotowane i suszone bezciśnieniowo), CatsMouse (1) oczywiście nie wytwarza żadnych nowych – nienaturalnych, a więc prawdopodobnie uczulających białek. Ewolucyjnie obce fragmenty białka, takie jak te w granulkach ekstrudowanej karmy premium dla kotów (3) są szczególnie wykrywalne w zakresie lekkiej masy cząsteczkowej w przedziale 20-30 kDa (Kilodaltonów). Właśnie dlatego polegamy na naszej koncepcji BAPF.
Nie znamy żadnej alternatywy dla CatsMouse: z wyjątkiem świeżej, kompletnej myszy, ponieważ samo świeże (surowe) mięso z kurczaka nie jest również biologicznie odpowiednią żywnością…
Nawet w higienicznie wysterylizowanej puszce karmy dla kotów dochodzi do masowych, nienaturalnych denaturacji zawartych w niej białek (biochem. Zaburzenie struktury cząsteczek białkowych), o czym świadczy następujące badanie SDS-PAGE, widoczne w zakresie niskich kDa (zwłaszcza w przedziale <= 14 kDa i niżej): lekkie, niewielkie nienaturalne fragmenty peptydów/białek.